KONKURS CZYTELNICZY LEMONIADA 2015

Podczas finału Lemoniady 2015 zwycięzcą konkursu czytelniczego został Pan Marcin Kłoczko z Warszawy. Uczestnicy, którzy zdobyli 30 punktów nagrodzeni zostali książkami.
Serdecznie gratulujemy!

Tegoroczny konkurs czytelniczy dotyczy „Kongresu futurologicznego” i po raz pierwszy odbędzie się tylko w wersji internetowej. Odpowiedz na 30 pytań i wygraj teleskop!


Uwaga - dodatkowy konkurs czytelniczy!
Podczas finału Lemoniady 2015, wszyscy chętni będą mogli wziąć udział
w dodatkowym konkursie, który będzie polegał na udzieleniu odpowiedzi na 10 pytań
z "Kongresu futurologicznego". Korzystać można jedynie z własnej pamięci.
Czas odpowiedzi – 10 minut.
Zwycięzca tego finałowego NADETAPU otrzyma nowiutki (nie
używany – wersja „mennicza”), prawdziwy, dwustuzłotowy banknot,
wyprodukowany przez Polską Wytwórnię Papierów Wartościowych.


Wyniki konkursu czytelniczego Lemoniada 2015:

Imię i nazwisko, miasto, liczba poprawnych odpowiedzi, liczba zdobytych punktów:

Katarzyna Pańkowska-Potempa, Młodocin, 28, 26
Aneta Respekta – Sordyl, Kraków, 30, 30
Wojciech Mlost, Biały Kościół, 30, 30
Maciej Strzeboński, Kraków, 30, 30
Grzegorz Mikutel, Kraków, 29, 28
Aleksandra Kowalska, Głogów Małopolski, 21, 15
Dorota Nusbaum, Poznań, 30, 30
Łukasz Skrzyński, Działdowo, 29, 28
Beata Rał, Kraków, 30, 30
Iwo Strzeboński, Kraków, 30, 30
Zofia Mielcarek, Szczecin, 29, 28
Mateusz Wicherski, Wrocław, 30, 30
Iwo Buller, Warszawa, 21, 21
Daniel Stangreciak, Łęczyca, 25, 20
Piotr Sidorowicz, Mińsk Mazowiecki, 30, 30
Aldona Kruk, Kraków, 29, 28
Piotr Kryszkiewicz, Milicz, 29, 28
Marcin Maślanka, Kraków, 29, 28
Agnieszka Leśniak, Kraków, 30, 30
Kinga Jastak, Kraków, 29, 28
Magdalena Janas, Kraków, 29, 28
Jakub Sroczyk, Wrocław, 30, 30
Agata Jasik, Dąbrowa Górnicza, 30, 30
Agnieszka Pytka, Brzesko, 27, 24
Marek Ples, Jaworzno, 30, 30
Sylwia Narewska, 29, 28
Przemysław Dębowiak, Kraków, 30, 30
Magdalena Domagała, Kraków, 30, 30
Jacek Limanówka, Kraków, 30, 30
Małgorzata Imosa-Nogieć, Kraków, 27, 26
Justyna Brudny, Nottingham, 27, 26
Alicja Sołtys, Kraków, 29, 29
Piotr Pastuszyński, Główka, 19, 19
Bartosz Górski, Piła, 29, 28
Marta Drost z Wrocławia, 30, 30
Antoni Gradowski, Kraków, 30, 30
Robert Krawczyk, Wolsztyn, 29, 29
Agnieszka Wójcicka, Wrocław, 30, 30
Sylwia Paszyna, Libusza, 26, 22
Konrad Grybel, Kraków, 28, 26
Matylda Pawlicka, Warszawa, 25, 20
Aleksander Tomczak, Kraków, 29, 28
Marcin Kłoczko, Warszawa, 30,30


PYTANIA KONKURSOWE

01. Na jaki okrzyk spieszymy na stanowiska?
A. Do roboty! B. Do stołu! C. Do rakiet! D. Do pomp!

02. Na co były zamykane pokoje hotelowe w Hiltonie?
A. Na rzepy B. Na zamek Yale C. Na zasuwkę D. Na kod

03. Czym Tichy wywoływał alarm na lotniskach?
A. Sznurówkami Bickforda B. Amalgamatem C. Maryśką D. CD Metallica

04. Co jest najlepszą taktyką w przypadkowych znajomościach?
A. Milczenie B. Uśmiech idioty C. Zadawanie głupich pytań D. Ucieczka

05. Co zwykł jadać Tichy na śniadanie?
A. Owsiankę na mleku B. Jaja na miękko C. Tatara z żółtkiem, siekanym ogórkiem kiszonym, marynowanym grzybkiem i surową cebulką oraz wędzoną szprotką plus sól, pieprz, oliwa D. Sery pleśniowe

06. Czym nieopatrznie Tichy zaspokoił pragnienie?
A. Coca-colą B. Kranówą C. Long-drinkiem D. Roztopionym masłem

07. Jak nazywał się Japończyk od makiety?
A. Hakayawa B. Hayakawa C. Tarantoga-san D. Toranaga-san

08. W co grały szczury w kanale pod hotelem?
A. W szachy B. W warcaby C. W karty D. W cymbergaja

09. Jaka byla metoda profesora Trottelreinera na budzenie z halucynacji?
A. Wrzucenie kostek lodu za koszulę B. Szczypanie C. Bicie parasolem D. Kłucie szpilką

10. Za pomocą czego Tichy ewakuował się z kanału pierwszy raz?
A. Helikoptera B. Olster skokowych C. Wojskowej ciężarówki D. Teleportacji

11. Uczeni różnią się
A. Płcią B. Tuszą C. Mobilnością D. Talentem

12. Wraz z kongresem futurologicznym odbywał się zjazd wydawców jakiej literatury?
A. Astrologicznej B. Bitycznej C. Fantastyczno-naukowej D. Wyzwolonej

13. W jakim hotelu odbywał się kongres?
A. Hyatt B. Sheraton C. Hilton D. Ritz

14. Do porywania czego służy mindnapping?
A. Dusz B. Kasy C. Niemowląt D. Psów husky

15. Co nie udało się w przeddzień urodzin pana Lema?
A. Kąpiel B. Śniadanie C. Deszcz D. Wyścig

16. Kto zekranizował "Kongres futurologiczny"?
A. Andriej Tarkowski B. Ari Folman C. Steven Soderbergh D. Steven Spielberg

17. W którym gatunku wina gustuje Ijon Tichy?
A. Chardonnay B. Chablis C. Pinot Noir D. Glenfiddich

18. Fungolowe pastylki zapewniały:
A. Zabawę do białego rana B. Pyszną zupę grzybową C. Zobaczenie wybuchu atomowego D. Strzelenie zwycięskiego gola

19. Prawie ile miliardów ludzi legalnie żyło na Ziemi w 2098 roku?
A. 70 B. 80 C. 90 D. 100

20. Z dokładnością do roku, za ile lat od dziś odmrożą Ijona Tichego?
A. 24 B. 124 C. 1024 D. 10024

21. Czego konsumpcją zakończył się pierwszy dzień zjazdu futurologicznego?
A. Tortu B. Szwajcarskich serów C . Homarów D. Francuskiego szampana

22. Jakiego koloru jest okładka "Kongresu futurologicznego"?
A. kawy z mlekiem B. pomarańczowego C. rudego D. ciemnobrązowego

23. Ile lat temu Pan Lem napisał "Kongres futurologiczny"?
A. 25 B. 35 C. 45 D. 55

24. Smakiem czego kończy się "Kongres futurologiczny"?
A. Rosołu B. Benzyny C. Lodów bakaliowych D. Pomyj

25. Ile kanałów telewizyjnych oferował swoim mieszkańcom każdy z dziewięciuset milionów projektowanych nielatających domów?
A. Czterdzieści B. Czterysta C. Cztery tysiące D. Czterdzieści tysięcy

26. Jakiego koloru włosy miał antypapista?
A. Siwe B. Czarne C. Brązowe D. Blond

27. Co zobaczył Tichy w tajnym klubie?
A. Kolejkę linową B. Kolejkę zębatą C. Kolejkę-zabawkę D. Kolejkę-ogonek

28. Na co działa memnolizyna?
A. Na wyobraźnię B. Na lenistwo C. Na pamięć D. Na seks

29. Jak nazywała się sympatia Tichego?
A. Aileen B.Alieen C. Aeliin D. Alina

30. Gdzie zamieszkał Tichy po odmrożeniu?
A. w Paryżu B. w Tokio C. w Londynie D. w Nowym Jorku

Poprawne odpowiedzi:
1 D, 2 B, 3 B, 4 A, 5 B, 6 B, 7 A, 8 C, 9 C, 10 B,11 C, 12 D, 13 C, 14 A, 15 C, 16 B, 17 B, 18 C, 19 A, 20 A, 21 C, 22 A, 23 C, 24 D, 25 A, 26 B, 27 D, 28 C, 29 A, 30 D